Vuurwerkangst bij honden, wat kun je daar aan doen?

Vuurwerkangst bij honden, wat kun je daar aan doen?

Vuurwerkangst bij honden, wat kun je daar aan doen?

De aanloop naar de jaarwisseling is voor veel honden de meest stressvolle tijd van het jaar; er wordt weer vuurwerk afgestoken. Sommige honden zijn niet onder de indruk van het geknal, maar veel honden ervaren wel hevige angst. Natuurlijke ondersteuning bij vuurwerkangst is het meest effectief wanneer hier op tijd mee wordt begonnen; het liefst ver voordat de eerste knallen zich voordoen. Maar ook later kun je nog verschillende dingen toepassen om je hond zo goed mogelijk te ondersteunen en begeleiden. Genoeg redenen voor mij om een artikel te schrijven over wat je wel en wat je beter niet kunt doen bij vuurwerkangst.

Trainen

Voor de meeste honden geldt dat de angst voor vuurwerk kan verminderen als er tijd wordt geïnvesteerd in training. Dit kan met behulp van een CD met vuurwerkgeluiden. Hierbij laat je je hond heel geleidelijk wennen aan verschillende geluiden, zodat de gevoeligheid hiervoor uiteindelijk afneemt. Dit wordt ook wel desensitiseren genoemd. Tijdens het trainen werk je veel met spel en beloningen. Het is erg belangrijk dat je goed op eventuele stress signalen van de hond let; in dat geval ga je namelijk te snel en kan het juist averechts werken. Deze training is het meest effectief wanneer je hier begin oktober al mee begint.

Er zijn diverse geluidsopnames op de markt van verschillende kwaliteit. Twee Engelse gedragsdeskundigen ontwikkelden populaire geluidsopnames, welke gratis te downloaden zijn. Het is van belang dat de training op een juiste manier wordt opgebouwd, hiervoor kun je de uitgebreide handleiding raadplegen.

Ondersteunende middelen

Wanneer je ondersteunende middelen wilt inzetten, heb je de keuze tussen reguliere medicatie en natuurlijke middelen. Reguliere medicatie geeft kans op bijwerkingen en vormt een belasting voor het lichaam. Daarnaast zijn er een aantal beruchte reguliere middelen op de markt, waaronder Vetranquil. Dit middel heeft een spierverslappende werking, terwijl de zintuiglijke waarnemingen juist worden vergroot. De hond heeft dus net zo veel stress, maar kan zich niet meer uiten. Een enorm traumatische ervaring! Geef je hond dus geen Vetranquil tijdens de jaarwisseling, en laat je eerst goed informeren over andere reguliere middelen indien je hiervoor kiest.

Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke middelen beschikbaar die vaak effectief zijn bij vuurwerkangst. Bepaalde combinaties van voedingsstoffen en kruiden kunnen je hond helpen te ontspannen, stress te verminderen en het leervermogen te vergroten, zodat het trainen doeltreffender wordt. Een aantal goede middelen die je zelf veilig kunt inzetten:

 • Phytonics Strezz helpt bij acute- en chronische stress. Het is geschikt voor honden die in de aanloop naar de jaarwisseling continue in een staat van onrust verkeren. Het vermindert het gevoel van stress en angst en bevordert het herstel na emotionele en fysieke trauma’s. Het middel werkt ontspannend zonder het dier suf te maken. Voor het beste effect start je hier half november mee.
 • Puur Nervositeit kan ook ingezet worden bij onrust en angst voor harde geluiden zoals vuurwerk. Het heeft een kalmerende werking zonder het dier te versuffen. Vanaf half december kun je dit middel gaan combineren met Phytonics Strezz, zij versterken elkaars werking.
 • Bach Rescue is een combinatie middel van vijf verschillende remedies. Het kan worden ingezet bij acute schrik, paniek of angst. Bach Rescue geeft onmiddellijk meer rust en helpt om trauma’s te voorkomen. Het is dus een waardevol middel om rond de jaarwisseling mee te nemen tijdens de wandelingen, zodat je snel kunt handelen. Bach Rescue neemt de angst voor vuurwerk echter niet weg. Voor langdurige ondersteuning kun je een Bach Bloesem samenstelling laten maken die specifiek op jouw dier is afgestemd, zodat de oorzaak van de angst ook wordt aangepakt.
 • Essentiële oliën kunnen direct kalmte en rust bieden in stressvolle situaties. De geur van de olie komt bij inademing binnen in het limbisch systeem en oefent zo direct invloed uit op emotie die ervaren wordt. Voor ieder dier kan het verschillen welke olie het meest passend en effectief is, maar over het algemeen geldt dat bijvoorbeeld Lavendel en Ceder olie een kalmerende werking uitoefenen. Je kunt de olie in huis verdampen, of de olie vermengen met een drager olie en op de oorpunten inmasseren. Kies altijd voor een natuurzuivere, biologische olie.

TTouch

TTouch is een aanrakingsmethode waarbij met cirkelvormige bewegingen wordt gewerkt. Deze techniek is erop gericht om het dier te laten ontspannen, het lichaamsbewustzijn te verbeteren en het leervermogen te vergroten. Door het toepassen van de touches komt er endorfine vrij, waardoor stress wordt verminderd. TTouch kun je als eigenaar zelf toepassen bij je hond, het is dus zeker een welkome aanvulling in de vuurwerk periode!

Vanuit de TTouch wordt er tevens gewerkt met lichaamsbandages en Thundershirts. De bandage die je om je dier heen doet geeft een constante, zachte druk op het lichaam. Dit is vergelijkbaar met het inbakeren van baby’s. De constante druk heeft een geruststellend effect en werkt kalmerend op het zenuwstelsel.

Tips voor de jaarwisseling

 • Wandel op een rustig moment en op een rustige plek. Zorg voor een goed passend tuig waar je hond niet uit kan ontsnappen. Laat je hond op oudejaarsdag niet los, ieder jaar slaan er honden op de vlucht door een onverwachte knal.
 • Sluit deuren, ramen en doe de gordijnen dicht. Doe voldoende licht aan in huis zodat de flitsen minder opvallen. Rustgevende muziek kan je dier helpen om meer te ontspannen.
 • Negeer je bange hond niet! Een angstige hond ervaart enorm veel stress en is op dat moment niet in staat om te leren. Het is niet de bedoeling om mee te gaan in de angst van je dier, maar je mag er wel voor hem of haar zijn. Doe dit op een steunende, kalme manier. Laat de hond lekker tegen je aanliggen als hij daar behoefte aan heeft.
 • Zorg voor een veilige plek in huis waar je hond zich kan terugtrekken. Je kunt een holletje creëren door bijvoorbeeld een tafel of bench met een deken af te dekken.
 • Geef je hond afleiding in de vorm van een speeltje of hersenwerkjes. Voor inspiratie kun je lid worden van de Facebookgroep ‘Hersenwerk voor honden’. Het geven van een lekkere kluif is ook een goed idee. Tijdens het kauwen wordt in de hersenen van de hond namelijk endorfine aangemaakt; dit geeft een gevoel van rust en ontspanning.

Don’ts

 • Geef je hond géén Vetranquil (zie ‘ondersteunen met middelen’).
 • Straf je hond niet als hij bang is en negeer hem niet als hij aangeeft jouw steun nodig te hebben. Blijf zelf kalm en rustig. Wanneer jij in de stress schiet zal je hond dit voelen en een bevestiging krijgen dat er inderdaad iets ergs aan de hand is.
 • Laat je hond niet alleen tijdens de jaarwisseling.
 • Ik ben geen voorstander van vuurwerktrainingen in groepsverband. Bij vuurwerkangst is het enorm belangrijk om de stress signalen van de hond in de gaten te houden en op zijn of haar eigen tempo te werken. In groepsverband is het onmogelijk om de training op de behoeften van ieder individu af te stemmen. Hierdoor loop je het risico dat je over een grens gaat waardoor de angst alleen maar verergert.

Iedere hond en iedere situatie is uniek. Je kunt de tips toepassen welke het beste aansluiten bij jou en je hond. De aanbevelingen in dit artikel kunnen je zeker goed op weg helpen, maar in sommige gevallen is advies op maat nodig om de vuurwerkangst af te laten nemen. Hiervoor kun je altijd contact met me opnemen.

Ik wens jou en je dier(en) een fijne en vooral ontspannen jaarwisseling toe!