Voorjaar, dé periode om te reinigen!
Het voorjaar breekt langzaam aan. Wist je dat dit dé periode is om het lichaam van je dier te reinigen? Met reinigen doel ik op het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Andere termen die hier ook voor worden gebruikt zijn detoxen, draineren of ontgiften. Dit reinigingsproces is van essentieel belang voor de gezondheid van onze dieren. Het vormt dan ook vaak de basis voor een natuurgeneeskundige aanpak van allerlei klachten. In dit artikel lees je waarom dit onderwerp zo’n belangrijke pijler is binnen de natuurgeneeskunde, wat een reinigingskuur precies inhoudt én wat dit voor jouw dier kan betekenen.
Natuurlijke situatie
In de natuur is het einde van de winter een periode waarin het voedselaanbod schaarser is. Hierdoor worden de reserves van het dier aangebroken. Tegelijkertijd met dit proces van interen, worden ook de opgeslagen afvalstoffen uit het bindweefsel gehaald. Deze worden gefilterd en vervolgens afgevoerd uit het lichaam. Het lichaam heeft in deze periode voldoende energie voor het reinigen van het systeem, omdat er minder energie besteed hoeft te worden aan het verteren van voedsel.
Op deze manier vindt dus een natuurlijk reinigingsproces plaats. Doordat het lichaam periodiek een ‘grote schoonmaak’ ondergaat, krijgen afvalstoffen geen kans om het lichaam zodanig te belasten dat hier ziekten door ontstaan. Een mooi mechanisme!
Huidige situatie
Onze gedomesticeerde dieren maken deze natuurlijke periode van schaarste – en de reiniging die hiermee gepaard gaat – niet meer door.
Hier komt bij dat de hoeveelheid toxische belastingen waaraan onze dieren tegenwoordig worden blootgesteld erg groot is. Denk bijvoorbeeld aan reststoffen van medicatie, vaccinaties, ontwormingen, anti vlo- en teek middelen en chemische toevoegingen aan voedsel zoals conserveringsmiddelen en smaakversterkers. Ook spelen milieu factoren een rol, zoals uitlaatgassen, pesticiden en luchtverontreiniging.
Bovengenoemde factoren hebben tot gevolg dat het lichaam van onze dieren vaak onvoldoende in staat is om alle afvalstoffen af te voeren. Met als resultaat dat de afvalstoffen in het bindweefsel worden opgeslagen.
Diverse klachten
Een ophoping van afvalstoffen in het lichaam kan leiden tot allerlei uiteenlopende klachten. Vaak uit deze disbalans zich in ongemakken zoals:
huid- en vacht problemen, jeuk, slecht door de rui komen, allergieën, ontstekingen, spijsverteringsklachten, weerstandsproblemen, vieze oren en ogen, mok, zomereczeem, een slechte conditie of steeds terugkerende klachten.
Heeft jouw dier last van één of meerdere van bovenstaande klachten? Dan is het erg zinvol om de inwendige vervuiling eens onder de loep te nemen. Het zijn veelal tekenen dat het lichaam wat extra ondersteuning kan gebruiken bij het reinigen en afvoeren van afvalstoffen.
Reinigingskuur
Soms (of beter gezegd vaak!) is het dus nodig om het lichaam een handje te helpen. Dit kunnen we doen met behulp van een reinigingskuur. Er zijn verschillende middelen die perfect inzetbaar zijn voor een inwendige schoonmaakbeurt:
- Groene leem is in staat om afvalstoffen in het bindweefsel op te sporen, deze vrij te maken en af te voeren naar de bloedsomloop, waarna ze vervolgens worden uitgescheiden. Het draagt tevens waardevolle spoorelementen, enzymen en mineralen aan. Groene leem is een prachtig product, maar ook enorm krachtig en daardoor niet geschikt voor iedere situatie.
- Chlorofyl is het bladgroen dat planten hun groene kleur bezorgt. De werking van chlorofyl is vergelijkbaar met de werking van groene leem, maar chlorofyl werkt wat milder. Er is goede geconcentreerde chlorofyl te koop welke wordt gewonnen uit alfalfa. Eet jouw hond regelmatig gras? Dit kan een teken zijn dat je hond zelf zijn lichaam probeert te reinigen, gras bevat namelijk chlorofyl. Helaas is gras doorgaans ook belast met toxische stoffen uit het milieu, dit vormt tegelijkertijd dus weer een belasting voor het systeem. Het is in zo’n geval een goed idee om het lichaam te ondersteunen met een reiniging, vaak zie je dan dat de behoefte aan gras afneemt.
- Kruiden kunnen ook erg goed ondersteunen bij het reinigen en afvoeren van afvalstoffen. Zo staat bijvoorbeeld brandnetelblad bekend om zijn urinedrijvende en bloedzuiverende werking. Mariadistel en paardenbloem werken o.a. ontgiftend op de lever. Jeneverbes bevordert de algehele drainage van de lever en de nieren. En dit is nog maar een kleine greep uit de wondere wereld van de fytotherapie! Er bestaan ook complexmiddelen van verschillende kruiden, welke elkaar qua werking mooi aanvullen voor een goede reiniging.
Door naar de individuele behoeften van het dier te kijken, kunnen we ervoor zorgen dat de ophoping van afvalstoffen in het lichaam beperkt blijft. Om dit te bewerkstelligen is het soms nodig om een dier tweemaal per jaar te ondersteunen met een reinigingskuur. Hiervoor zijn het voor- en najaar het meest geschikt. Het dier kan na een reiniging weer met een ‘schone lei’ verder. Dit maakt het lichaam weer in staat om problemen waarmee het geconfronteerd wordt, zelf op te lossen.
Ik raad je aan om áltijd eerst advies te vragen aan een natuurgeneeskundig therapeut alvorens je een reinigingskuur inzet. De keuze van het middel, de dosering en de duur van de kuur zijn namelijk van verschillende factoren afhankelijk. Een weloverwogen keuze is erg belangrijk voor een goed en daarnaast ook veilig resultaat.
Ziekteverschijnselen
Een reinigingskuur heeft enorm veel positieve eigenschappen. Daarnaast moet je je echter wél realiseren dat dit reinigingsproces veel energie vraagt van het lichaam en belastend kan zijn. Tijdens de reiniging komen er veel afvalstoffen vrij, welke afgevoerd moeten worden. Doordat er meer afvalstoffen dan normaal in het bloed aanwezig zijn, kan het lichaam ziekteverschijnselen gaan vertonen. Klachten die op kunnen treden zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, lichte griepachtige symptomen of een tijdelijke toename van de bestaande klachten. Deze reactie mag echter niet zo’n vormen aannemen dat het dier er echt ziek van wordt. Het is verstandig om tijdens de reiniging niet te veel van het dier te vragen.
Vaak kies ik er ook voor om tijdens de reinigingskuur het immuunsysteem te ondersteunen met natuurlijke middelen.
Soms is het tevens nodig om de lever en de nieren extra te ondersteunen. Het lichaam moet namelijk wel voldoende in staat zijn om de vrijgekomen afvalstoffen daadwerkelijk af te kunnen voeren.
Wanneer geen reinigingskuur?
Een reinigingskuur is niet voor elke situatie geschikt. Zoals eerder al benoemd werd vraagt het reinigen veel energie van het lichaam. Indien een dier erg ziek of herstellende is kan dit een té grote belasting zijn voor het lichaam. Andere omstandigheden waarbij het afgeraden wordt om een reinigingskuur in te zetten:
- indien het dier medicatie krijgt, net gevaccineerd of ontwormd is (een reinigingskuur voert namelijk alle lichaamsvreemde stoffen af, waaronder óók medicatie)
- tijdens de dracht of zoogperiode
- bij dieren jonger dan één jaar
- bij dieren met lever- of nierproblemen
- bij dieren met een erg laag energieniveau; tijdens ziekte of herstel
- bij dieren met botpennen (of andere lichaamsvreemde voorwerpen)
- bij dieren die een intensief trainingsprogramma volgen
In sommige van bovenstaande omstandigheden is een reiniging wel mogelijk, mits er rekening gehouden wordt met een aantal voorwaarden. Het is hoe dan ook altijd verstandig om even te overleggen met een natuurgeneeskundig therapeut, zodat er een plan specifiek op jouw dier kan worden afgestemd. Indien je vragen hebt of persoonlijk advies wilt, dan help ik je hier graag mee verder!